Historie DVO

Initiatiefnemers om een volleybalvereniging op te richten waren destijds Jo Dieks & Henk en Rikie Takkenkamp. In 1968 begon men in het patronaatsgebouw. Men volleybalde in een zaaltje zonder lijnen. Achterin de zaal was nog een toneel, als de bal daarop kwam was hij uit.
Op het ene veld stond nog een kachel en aan de zijkant was een gordijn gespannen ter bescherming van de glazen die in de keuken en op de bar stonden. Het net werd aan de muur gespannen. Was het mooi weer dan werd er op het schoolplein gespeeld, want dan had men meer ruimte. De officiële oprichting was in 1971 en de vereniging kreeg de naam D.V.O. (Door Vrienden Opgericht). Voorzitter werd Jo Dieks, Rikie Takkenkamp werd secretaresse/penningmeester en Henk Takkenkamp was algemeen lid. In februari/maart kwam Piet Gerritsen in Keijenborg wonen. Omdat Piet eerder op de kweekschool gevolleybald had werd hem gevraagd of hij trainer wilde worden. Toendertijd gaf eerst Jo Dieks nog trainen, maar hij had eigenlijk meer verstand van voetballen… In het seizoen 1971/1972 werd voor het eerst deelgenomen aan de NeVoBo-competitie met 2 damesteams en 1 herenteam.

De uit- en thuiswedstrijden werden nog afgewerkt in de oude Hanzehal in Zutphen. Er werd tijdelijk in de Hengelose gymzaal getraind. In 1972 was de bouw klaar van de Keijenborgse gymzaal en daar werden, tot de bouw van de sporthal in Hengelo (1978), de trainingen gegeven.In het seizoen 1972/1973 werd er naar een externe trainer gezocht. Er werd een kleine advertentie in de Gelderlander geplaatst. Er kwam een reactie van Gerrit van de Belt uit Zelhem en hij werd de eerste trainer van “buiten” Keijenborg.In het seizoen 1973/1974 kwam het eerste damesteam uit in de derde klasse. Zij promoveerden aan het eind van de competitie naar de tweede klasse waar het maar in seizoen gespeeld heeft, omdat zij wederom kampioen werden en dus promoveerden naar de eerste klasse. Ook werd in het seizoen 1973/1974 de kampioensbeker gehaald op het toernooi in Beltrum. Hier deden ook de heren van DVO aan mee, maar die resultaten waren helaas niet om over naar huis te schrijven. In 1978 werd in Hengelo een sporthal gebouwd en mede hierdoor groeide het ledental explosief.

Waren in 1976 nog 56 senioren en 34 jeugdleden aktief, in 1981 waren er al 230 leden en in 1983 hadden we 189 senioren en 71 jeugdleden; samen dus al 260 leden. Het heeft in deze periode weinig moeite gekost om deze groei ook bestuurlijk goed bij te benen. Voor het bestuur waren altijd kandidaten te vinden en ook voor de overige functies waren genoeg mensen beschikbaar. DVO werkt in principe alleen met Hengelose spelers en speelsters en is nooit een vereniging geweest welke spelers liep te ronselen. Het motto was altijd: niet ten koste van alles hogerop. In 1976 werd gestart met het Stratenvolleybal toernooi. Dit toernooi kende 12 deelnemende teams (6 dames en 6 heren teams). In de loop der jaren is dit uitgegroeid tot een mega volleybaltoernooi in de maanden december en januari, waar gemiddeld 10% van de Hengelose bevolking aan mee doet. Het 25-jarig bestaan van DVO werd gevierd met een clinic voor de jeugdleden door de spelers van PZ/Dynamo uit Apeldoorn. Deze clinic was een reuze succes en daarna speelden deze heren nog een oefenwedstrijd tegen VC Moers uit Duitsland, waar op dat moment Peter Blange, Rob Grabert, en Ronald Zoodsma (van het gouden Atlanta-team) speelden. We konden terugzien op een erg geslaagde avond.